Paradoks
Apa yang mereka sebut sebagai bebas bagiku anarki tetapi apabila aku mencari kebebasan mereka memanggilku ekstremis
~ imaen ~
Bagi seekor keldai, semak berduri adalah hidangan yang lazat. Keldai makan semak itu, tinggallah ia seekor keldai ~ Habib al-Ajami


Kata orang tentang LABYRINTH: KLIK
Jom komen tentang BOHEMIAN: KLIK
Bicara Tentang SIGARANING: KLIKJendela Kata

<< August 2011 >>
Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat
 01 02 03 04 05 06
07 08 09 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31
HARI SEBELUM KELMARIN
the First Cut is Deepest
(i)(ii)
Hero-hero (dan Heroin) Kampung
(i)(ii)(iii)mulai 7 Ramadan 1428

If you want to be updated on this weblog Enter your email here:


rss feed


 
Aug 29, 2011
Raya (dan Mercun)

 

Suatu hari, ketika saya masih di kampung dulu, imam masjid besar Kuala Krai bercerita pada saya kehebatan Allahyarham Tuan Guru Abdul Rahman (bapa kepada Dr. Abdul Basit) pondok Sungai Durian. Satu hari datang seorang Cina bukan Islam bertanya pada tuan guru itu. Kata Cina itu, “Sama saja Melayu dengan India. India berarak tokong, Melayu berarak maulud Nabi. India suka warna kuning, Melayu pun suka warna kuning pada hari kahwin, sebagai contoh pulut kuning.”

Maka tuan guru itu menjawab, lebih kurang begini, (saya tulis dalam ayat yang saya ingat, cerita ini saya dengar lebih 20 tahun dulu) “Oh tak sama, Melayu berarak maulud bukan kerana sembah Nabi Muhammad, tapi kerana memuliakan. Dan Melayu suka warna kuning pun tak sama sebab dengan India. Kuning ni bagi orang Melayu warna diraja, dan hari perkahwinan pula hari di mana pengantin jadi raja sehari. Sebab tu hari tu ada pulut kuning, sebab nak raikan pengantin yang jadi raja sehari tu. Bukan sebab muliakan warna kuning.” Pada saya, jawapan itu bijak.

Lepas solat mahgrib di masjid besar Sungai Petani tadi, kerana dekat masjid pun ada orang main mercun (mungkin sempena raya esok) saya tertanya-tanya apa agaknya jawapan tuan guru itu sekiranya dulu ada orang Cina bertanya padanya, “Sama saja Melayu dengan Cina, Cina sambut tahun baharu main mercun, Melayu pun main mercun juga sambut raya.”

Entahlah, semangat 1Malaysia kut main mercun sambut raya aidilfitri.

*Selamat hari raya aidilfitri 1432H. Maaf dan ampun untuk semua kesalahan dan kesilapan saya.*


Posted at 08:54 pm by imaen

 

Leave a Comment:

Name


Homepage (optional)


Comments
Previous Entry Home Next Entry